Kleefletters aanbrengen


Wat je nodig hebt:

  • een reinigingsproduct om de ondergrond te ontvetten
  • een schaar
  • papieren kleefband, afplaktape of wasabi tape
  • bankkaart of spatel of krabber voor autoramen (gebruik de vlakke kant, niet de geribbelde)

Rond de kleefletters bevindt zich:

Aan de ene kant basispapier: ondoorzichtige folie, deze kant moet tegen de ondergrond geplaatst worden

Aan de andere kant transfertape: licht doorzichtig papier dat de kleefletters bedekt en waaraan de kleefletters kleven

8-Stappenplan

(De kleefletters op de foto's hieronder zijn niet gespiegeld)

1/ Reinig en ontvet de ondergrond waarop de kleefletters aangebracht zullen worden. Laat vervolgens opdrogen.

2/ Snij de zijkanten af.

3/ Bepaal de positie van de kleefletters. Het basispapier (= de ondoorzichtige folie) moet tegen de ondergrond geplaatst worden. Plak één kant van de kleefletters met stukjes papieren kleefband/afplaktape/wasabi tape vast.

4/ Maak aan de kant die niet vastgeplakt zit, de transfertape (= de doorzichtige folie) met de letters los van het basispapier. Doe dit voorzichtig: soms kan een letter wat aan het basispapier blijven plakken. Snij het losgemaakte stuk basispapier af.

5/ Plaats de transfertape met de kleefletters voorzichtig terug tegen de ondergrond: dit doe je door met behulp van een spatel/bankkaart/krabber de transfertape aan te strijken van het midden naar de rand.

6/ Doe nu hetzelfde met het andere gedeelte: verwijder eerst de rest van het basispapier en strijk dan de andere helft van de transfertape aan van het midden naar de randen.

7/ Wrijf het geheel nogmaals aan met de bankkaart/spatel/krabber en verwijder de papieren kleefband/afplaktape/wasabi tape.

8/ Verwijder tenslotte voorzichtig de transfertape: hou de transfertape zo kort mogelijk tegen de muur om deze te verwijderen.


Kleefletters verwijderen


Raam

1/ warmte

Kleefletters op ramen of glas zijn vrij gemakkelijk te verwijderen. Ze kunnen misschien heel goed vastzitten, maar je hoeft niet echt bang te zijn om de ondergrond te beschadigen.

Het verwijderen van kleefletters gaat gemakkelijker als het warm weer is: dan kan je de kleefletters afplukken.
Je kan de kleefletters ook goed warm* maken met bijvoorbeeld een haardroger en dan met de vingernagel een hoekje lospeuteren. Daarna de kleefletters constant warm houden en trekken maar.
Hoe warmer de sticker is, hoe flexibeler deze wordt en hoe eenvoudiger deze bij elkaar blijft om los te trekken. Als de kleefletter breekt, gewoon weer opnieuw een puntje lospeuteren.

* OPGELET: als het gaat over een buitenraam en het is heel koud buiten, is het geen goed idee om met een haardroger het raam op te warmen.

2/ glasschraper

Je kan ook een glasschraper gebruiken. Die vind je gemakkelijk en goedkoop (minder dan tien euro) in bijvoorbeeld de Brico.


Muur

Dit is iets delicater.

Als je de kleefletters van een geschilderde muur wil verwijderen, gebruik je best weer een haardroger om de stickers warm te maken. Met de nagel een hoekje los pulken en trekken. Hoe warmer, hoe makkelijker het zal gaan. Niet te warm maken, want dan word de sticker weer te dun en zacht en scheurt deze heel makkelijk.

Ik raad aan om de kleefletters niet op behangpapier te plakken. De kans op beschadiging is te groot.


Ik ben niet verantwoordelijk voor eventuele schade bij het aanbrengen of verwijderen van de kleefletters.